fr nl

OPGG

Overlegplatform Geestelijke Gezondheidszorg Gebied Brussel-Hoofdstad

lijst van nuttige adressen

Op de website van de GGC vindt u een lijst van nuttige adressen voor psychiatrische ziekenhuizen, psychiatrische verzorgingstehuizen, initiatieven beschut wonen, diensten voor geestelijke gezondheidszorg en andere diensten van gezondheidszorg. 

Nieuws voor gezondheidswerkers

Lezingenreeks : Veerkracht in een multikulturele stad

Brussel is na Dubai de meest mutikulturele stad ter wereld. Dit biedt aan jongeren en gezinnen met een migratieachtergrond kansen, maar tevens ook grote uitdagingen. Veerkracht is hierbij onontbeerlijk. 
Bru-Stars wil het woord geven an enkele experts die vanuit hun wetenschappelijk onderzoek of klinische praktijkervaring boeiende inzichten delen over dit thema. 
De lezingen richten zich naar hulpverleners, beleidsmedewerkers en vormingswerkers. 

Informatie en inschrijvingen hier.

 

Kijkstages "Bij een ander"

 

We zijn half juni en het maatschappelijke leven wordt stilaan terug opgestart. Wij hopen dat deze transitie ook in jouw organisatie vlot verloopt.

Deze overgang zal de nodige tijd vragen en we verwachten dat we de gevolgen van de COVID-19 maatregelen nog lang zullen voelen in het werkveld. Groepsactiviteiten mogen nu slechts onder zeer strikte voorwaarden plaatsvinden. Dat maakt spontane ontmoetingen en uitwisselingen moeilijk. Daarnaast horen we echter van ons netwerk dat veel hulpverleners meer dan ooit op zoek zijn naar samenwerkingspartners en manieren om elkaar te leren kennen. Met deze input in het achterhoofd hebben wij (het Kenniscentrum WWZ en Bru-Stars) nagedacht over de Kijkstages "Bij een ander" editie 2020.

Met Kijkstages beogen we een kennismaking tussen organisaties en/of sectoren door een echte onderdompeling in elkaars werkveld. Het gaat om een korte meeloopstage van een dag met als uiteindelijke doel de samenwerking te bevorderen, expertise bij medewerkers te vergroten en samen te komen tot betere zorg. Deze Kijkstages zijn gericht op medewerkers in het brede landschap van welzijn, wonen en zorg. Bru-stars nodigt hierbij ook alle personen uit die werken met kinderen en jongeren met een psychische kwetsbaarheid en hun context.

We hebben besloten om dit jaar twee opties aan te bieden: we laten aan jou de keuze of je kiest voor een fysiek bezoek of voor een virtuele onderdompeling! De fysieke bezoeken zullen lopen zoals vorig jaar. Gastorganisaties openen hun deuren en ontvangen geïnteresseerde collega’s voor een halve of een hele dag. Tijdens dit bezoek leren de gasten de organisatie al doende kennen, zij lopen mee en volgen zoveel mogelijk de dagdagelijkse activiteiten die hier worden aangeboden. Tijdens dit bezoek wordt rekening gehouden met de eventuele coronamaatregelen die op dat moment nog van kracht zijn (bv. social distancing, mondmasker…). Daarnaast is het mogelijk je Kijkstage dit jaar te digitaliseren en om te vormen tot ‘Kijkbuisstage’. We geven je de kans om je organisatie virtueel voor te stellen aan een aantal geïnteresseerde collega’s. Na deze voorstelling kunnen de aanwezigen vragen stellen en hun ervaringen uitwisselen, het wederzijdse kennismakingsaspect staat hierbij voorop. Deze virtuele ontmoeting wordt gemodereerd door een collega van het Kenniscentrum WWZ of Bru-stars, we nemen hierbij ook de technische en organisatorische kant van de zaak voor onze rekening.

We hopen dat je als gastorganisatie geïnteresseerd en bereid bent om aan dit initiatief mee te werken. De fysieke contacten duren zoals vorig jaar een halve of volledige dag, de virtuele Kijkbuisstages nemen per ontmoeting ongeveer 1u30 in beslag. Zowel de fysieke als de virtuele Kijkstages zullen tussen september en december 2020 georganiseerd worden, op een in samenspraak bepaald moment. Indien het fysieke bezoek op het afgesproken moment door opnieuw verstrengde coronamaatregelen niet wordt toegelaten, gaat deze uitwisseling ook virtueel door.

Schrijf je in als gastorganisatie, dit kan tot 21 juli.

Mocht je ondertussen nog met vragen zitten of suggesties hebben aarzel niet om ons te contacteren

Veel succes en tot snel!

Team Kijkstages "Bij een ander"